W Polsce oraz wielu innych krajach ludzie uwielbiają spędzać wolny czas na grillowaniu.
Jest to aktywność, dzięki której można przyrządzać smaczne potrawy i delektować się nimi. Oprócz tego stanowi ona świetną okazję do przyjemnego spędzania czasu na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół, znajomych czy też rodziny. Oczywiście do grillowania potrzebne jest odpowiednie miejsce, ciekawe towarzystwo oraz przyjemna atmosfera. To wszystko jest jednak niewystarczające, jeśli nie posiada się odpowiedniego sprzętu. Na rynku istnieje kilka podstawowych rodzajów urządzeń grillujących.
Grille węglowe, gazowe i elektryczne – podstawowe informacje
Chyba najpopularniejszymi rodzajami grillów użytkowanymi w Polsce oraz wielu innych krajach, są urządzenia wykorzystujące węgiel drzewny albo brykiet. Do ich rozpalenia często potrzebna jest podpałka płynna lub stała. Po wypaleniu węgla wytwarza się żar, który skutecznie ogrzewa mięso, warzywa i inne produkty spożywcze. Wielu ludzi ceni sobie doskonały smak oraz przyjemny i niepowtarzalny aromat posiłków przygotowywanych na grillach węglowych.
Opcją alternatywną dla sprzętu działającego z wykorzystaniem brykietu lub węgla drzewnego jest skorzystanie z grilla elektrycznego. Urządzenia takie są dostępne zarówno w wersji przeznaczonej do użytku zewnętrznego, jak również wewnętrznego. Wielu ludzi ceni sobie takie grille w wersji wewnętrznej, ponieważ umożliwiają one przyrządzanie smacznych i pożywnych posiłków nawet w czasie niepogody lub w sezonie zimowym. Atutem jest brak konieczności rozpalania oraz szybkie rozgrzewanie się takich grillów.
Trzecią opcją zyskującą coraz większą popularność są grille gazowe, takie jak Broil King Monarch 320. Urządzenia takie wykorzystują gaz jako paliwo grzewcze. Ich zaletą jest szybkie rozgrzewanie bez konieczności rozpalania ognia. Dodatkowo wielu użytkowników ceni sobie bardziej ekologiczny charakter paliwa grzewczego, jakim jest gaz, w porównaniu z węglem.