Jednym ze sposobów przechowywania świeżych jabłek do użytku przez cały rok jest ich mrożenie.
Jeśli odpowiednio je przygotujesz, jabłka powinny być dobrze zamrożone przez kilka miesięcy i nie powinny mieć wysuszonego ani gorzkiego smaku po rozmrożeniu. Należy pamiętać, że mrożone jabłka najlepiej nadają się do przetworów, ponieważ zamrażanie zmienia ich konsystencję, przez co nie zawsze nadają się do jedzenia na surowo. Można zamrozić każdy rodzaj jabłka. Istnieje kilka różnych sposobów skutecznego zamrażania jabłek, w zależności od tego, czy są one całe, pokrojone w plasterki.
Najłatwiejszym sposobem na zamrożenie jabłek całych, oczywiście wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować/ Najpierw dokładnie umyj jabłka, następnie ułóż je w skrzynkach i włóż do zamrażarki.
Po całkowitym zamrożeniu jabłka przenieś do papierowych torebek do zamrażania. Jabłka najlepiej radzą sobie w środowisku o wilgotności 90%. W chłodniach należy naturalnie utrzymywać także odpowiednią temperaturę, w związku z tym każda chłodnia musi posiadać bardzo wydajny agregat. Dzięki stałej temperaturze możliwe jest przechowywanie jabłek przez wiele miesięcy, a niektórych odmiana nawet przez cały rok. W przypadku chłodni bardzo ważna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Warto zatem zwrócić uwagę na rozmieszczenie wszystkich półek, i odległości pomiędzy nimi. Wilgotność powietrza odgrywa w tym przypadku bardzo ważna rolę, ponieważ zbyt mała wilgotność może doprowadzić do wysychania jabłek, przez co będą traciły one swoją wagę, o będzie naturalnie prowadziło do strat. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać jabłka przez dłuższy czas. Oczywiście najlepiej trzymać je w specjalistycznej chłodni, dzięki czemu zachowają one świeżość przez dłuższy czas. Wielu plantatorów warzyw i owoców posiada swoje chłodnie, podobnie jak i zakłady przetwórcze. Chłodnia musi także posiadać odpowiednia izolację, dzięki czemu nie nagrzewa się w lecie, to bardzo ważne ponieważ dzięki temu można uzyskać dużą oszczędność na kosztach energii elektrycznej.